Oldal kiválasztása

A Lovassy Német Nemzetiségi Kamarakórusa 2023. október 20-21-én kórustáborban vett részt. A kórus létszáma az idei tanévben  16 fő, mely arányosan oszlik el 3, olykor 4 szólamban.

A tábor célja, hogy kötetlenebb formában is időt töltsünk el, hogy az új tagok jobban megismerjék a kórus tagjait.

2023.október 20-án délután 16 órakor tartottuk az első próbát. A próbán főképp a svábbálra készültünk, német népdalokat és népdalfeldolgozásokat tanultunk, gyakoroltunk.

A próba után egy igazán jó hangulatban telt vacsora következett. Gyönyörű tavaszias időben késő estig beszélgettünk az Iglauer Park faházainál, majd harmonikaszóra figyeltünk fel.

Weisz Ádám a leányvári tánccsoportnak zenélt, akik 4 napos tánctáborban vettek részt. A kórus tagjai csatlakoztak a csapathoz, volt ének, tánc, kötetlen beszélgetés.

Másnap a reggeli után 4 órás kóruspróbát tartottunk, ahol már az adventi koncertre és egy kicsit a tavaszi Helikoni ünnepségekre tudtunk készülni. A kóruspróbákon a tanév kórusműveinek előkészítése folyt, különböző korszakokból, témákból, stílusokból, műfajokból (szerepelt a művek között népdal, Bárdos Lajos kórusmű, spirituálé, Tillai Aurél német népdalfeldolgozása is.

A cél nem az volt, hogy egy-egy kórusművet tökéletesen megtanuljunk, hanem előkészítés, “kedvcsinálás” a tanév munkájához. A zeneértésnek és befogadásnak pedig mint tudjuk legfontosabb módja a zenei aktivitás, melynek leghatékonyabb eszköze az éneklés, benne pedig a kóruséneklés.

Nagyon örömünkre szolgál, hogy az Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által biztosított pályázat útján megvalósíthattuk a „Lovassy Német Nemzetiségi Kamarakórus kórustáborát” és köszönjük a Lovassy Német Nemzetiségi Egyesület segítségét.

Nagy-Peidl Éva

Share This