Oldal kiválasztása

Iskolapszichológus

Schleicher Dóra

Schleicher Dóra

iskolapszichológus

Bemutatkozás

Első diplomám szerint középiskolai tanár vagyok, és különböző iskolákban (általánostól az egyetemig) szereztem pedagógiai tapasztalatot. Pszichológusként a Szegedi Tudományegyetemen végeztem Iskolapszichológia és Tanácsadás Pszichológiája szakirányon. 2015 júniusában szereztem pedagógiai szakpszichológus oklevelet az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán. A lélektanon belül különösen érdekel a családterápia és a különböző pszichés eredetű testi megbetegedések, viselkedés- és tanulási zavarok, valamint a függőségek családterápiával történő gyógyítása. Iskolai tevékenységem egyik fő céljának tartom, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok iskolai és társadalmi beilleszkedését segítsem a pszichológia eszközeivel. Ezen kívül a stresszkezelés és a szorongások relaxációval történő gyógyítását tartom rendkívül fontos feladatomnak, ezért szereztem 2013-ban relaxációs terapeuta címet a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületnél.

Mit csinál az iskolapszichológus?

Az iskolapszichológus olyan pszichológiai és pedagógiai képzettséggel rendelkező szakember, aki a pszichológia eszközeivel, elfogadó és támogató attitűdjével segíti a pozitív iskolai légkör fenntartását, a nevelési-oktatási intézetben folyó pedagógiai munka hatékonyságát. Az iskolapszichológus egyfajta „híd” szerepet tölt be: tevékenysége a gyermek – szülő – pedagógus hármasával való szoros együttműködésben valósul meg.

A pedagógusok munkáját segítő szakemberként én is azért vagyok jelen az iskolában,

 • hogy az iskola nevelő-oktató munkáját segítsem,

 • hogy közreműködésemmel a diákok képesek legyenek belső lehetőségeiket optimálisan kihasználni,

 • hogy a fiatalok személyisége a lehető legjobban formálódjon és fejlődjön az oktatás-nevelés folyamán.

 E célok elérése érdekében egyéni és csoportos felméréseket végzek, ismeretterjesztő tevékenységet folytatok, pszichológia szakkört vezetek, egyéni tanácsadást tartok diákoknak, szülőknek. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy mint iskolapszichológusnak, kompetenciámba tartozik a konzultáció és a néhány alkalommal történő tanácsadás, azonban nem vagyok terápiás szakember, elsődleges feladatom az egészséges személyiség optimális fejlődésének segítése prevenciós módszerekkel. A hozzám fordulók tehát alapjaiban egészséges személyek, legtöbbször fiatalok, akiknek gondjaik, problémáik többnyire alkalmiak, s ahhoz kérnek támogatást, hogy mélyebben megismerve elakadásuk természetét, túllépjenek azon.

Kedves lovassys diák!

Néhány példa azokra a problémákra, amelyekkel hozzám fordulhatsz:

 • olyan dolog történt az életedben, amivel nem tudsz megbirkózni (családi események, iskolai beilleszkedési nehézségek, szeretett személy elvesztése, stb.),

 • gyakran ok nélkül változik a hangulatod, sokszor lehangolt, esetleg ingerült és agresszív vagy, és nem tudod, mi lehet ennek az oka,

 • nehezedre esik a tanulásra koncentrálni, vagy úgy érzed, sokat tanulsz, de nem elég hatékonyan,

 • problémát okoz az ismerkedés, vagy nehézségeid vannak a párkapcsolatodban,

 • bizonytalan vagy, hogy milyen pályát vagy milyen fakultációt válasszál,

 • megoldhatatlannak tűnő konfliktusaid vannak szüleiddel, testvéreiddel, tanáraiddal vagy osztálytársaiddal,

 • nehezen találod a helyed a kortársaid között, nincsenek barátaid, vagy úgy érzed, senki nem ért meg.

 

Ha úgy gondolod, hogy ezekhez hasonló vagy más gondjaidat szívesen megosztanád velem, fordulj hozzám bizalommal. A személyes tanácsadás mindig négyszemközt zajlik, a pszichológus a rábízott titkokat köteles megőrizni.

Kedves Szülő!

 • a szokásosnál súlyosabbak konfliktusai gyermekével, régi jó kapcsolatukban valami megváltozott, és valamiért nem találják a közös hangot,

 • nyugtalanítja, hogy az utóbbi időben jelentősen romlott gyermeke tanulmányi eredménye,

 • úgy érzi, hogy a családban (válás, párkapcsolati problémák, haláleset vagy más események miatt) kialakult helyzetet szakember segítsége nélkül képtelen kezelni. Szeretné gyermekét támogatni, de látja, hogy az otthoni feszültségek ezt lehetetlenné teszik, és mindez kihatással van gyermeke iskolai magatartására és teljesítményére is.

 

A konzultációs alkalmak során a szülővel/szülőkkel közös munkát végzünk annak érdekében, hogy gyermekük problémájára megoldást találjunk. Sokszor a szülő hozzáállásának, szemléletének változása önmagában elegendő a konfliktusok rendeződéséhez, és a gyermek kiegyensúlyozottabbá, magabiztosabbá válik otthon és az iskolában is. 
Amennyiben úgy érzi, hogy szívesen beszélgetne velem gyermeke kapcsán, úgy kérem, forduljon hozzám bizalommal!

Személyes tanácsadás diákoknak és szülőknek:
Személyesen, emailben vagy telefonon előre egyeztetett időpontokban.

Fogadóórái: 
Kedd: 8.00-16.30 
Csütörtök: 8.00-16.30 

Email címem: schleicherd@gmail.com

Telefon: 06-30/811-2835 

Share This