Oldal kiválasztása

Határtalanul 2019-es pályázat

1. A program fő adatai

Pályázati azonosító: HAT-19-03-0399

Projekt címe: A Lovassy László Gimnázium 11.A osztályának irodalmi barangolása Erdélyben (a többszöri időpontmódosítás miatt a 9/Ny.A osztály valósítja meg a programot a 2021/2022-es tanévben)

Pályázó neve: Veszprémi Tankerületi Központ Lovassy László Gimnázium

Projekt kezdete: 2019.06.16

Projekt vége: 2022.08.31

Elnyert támogatás: 2 738 625 Ft

A pályázat rövid összefoglalója: 2022 májusában a 9/Ny.A osztály egy ötnapos osztálykiránduláson vesz részt Erdélyben. A kirándulásból egy napot Kolozsváron töltünk, ahol az egyik helyi iskola diákjaival is megismerkedünk, valamint a híres Állami Magyar Színház egy előadását is megnézzük. A maradék három éjszakát Gyergyószentmiklóson töltjük, ahonnan csillagtúraszerűen látogatjuk meg Erdély néhány természeti csodáját. A kirándulás vezérfonalát az erdélyi és az Erdélyről szóló irodalom megismerése adja.

2. A kirándulás előkészítő szakasza

2022. 04. 08-29., 6 alkalom

Három osztályfőnöki és három szaktárgyi (magyar nyelv és irodalom) órán készítettük elő a kirándulást. Az osztályfőnöki órákon a praktikus tudnivalókról, a logisztikáról, a projekthez kapcsolódó feladatokról volt szó. A magyarórákon a kisebbségi magyar létről, a határainkon túli és a kortárs magyar irodalom lehetőségeiről, problémáiról beszélgettünk, egyes műveket is megvizsgáltunk (főleg Kányádi Sándor verseit).

3. A kirándulás

A 9/Ny.A osztály Németh Gabriella és Szücs Krisztina tanárnők, valamint Király Viktor osztályfőnök kíséretében 2022. április 30. és 2022. május 4. között vett részt gimnáziumunk első a Határtalanul program keretében szervezett kirándulásán Erdélyben.

Az utazás fontosabb állomásai:

1. nap: 7:00-kor indultunk a Lovassy László Gimnázium elől különjárati autóbusszal, 31 diákkal, osztályfőnökkel és 2 kísérőtanárral. Indulás előtt ellenőriztük mindenkinek a személyi igazolványát. A határt Ártándnál léptük át, az első látnivaló a Király-hágó volt, itt tartottunk egy hosszabb pihenőt. Első nap úti célunk Kolozsvár volt. Az első éjszakát a Heltai Panzióban töltöttük, érkezés után elfoglaltuk a szállást, vacsoráztunk, majd elmentünk a Kolozsvári Állami Magyar Színházba, ahol az Ibsen: Nóra című előadást néztük meg. Az előadás mindenkire nagy hatással volt. A szállásra menet beszélgettünk a diákokkal az előadásról.

2. nap: Reggeli után összecsomagoltunk, és 9:00-kor elindultunk a tordai sóbányába. Itt egy 45 perces idegenvezetés során megismertük a sóbánya történetét, majd kb. 3/4 órás szabadprogram (sóbányában) után tovább indultunk Segesvárra. Együtt felmentünk a várba, ahol kb. 2 órát töltöttünk. Terveinkben szerepelt, hogy felkeressük Farkaslakán Tamási Áron emlékházát, de az utazás több időt vett el, mint amire számítottunk, ezért ez a program kimaradt. Ezen a napon úti célunk Csíkszereda volt, ahol a Várdomb Panzióban volt a szállásunk. A szállás nagy sikert aratott a diákok körében, egyrészt az elhelyezkedése miatt (a Kálvária mellett), másrészt komfortossága miatt. Ahogy Erdélybe értünk, megtapasztalhattuk az erdélyi emberek kedvességét, segítőkészségét, mely nagy hatással volt ránk. Ezen a szálláshelyen este volt lehetőség közös játékra, beszélgetésre.

3. nap: Utunk ezen a napon a Szent Anna-tóhoz vezetett, itt tartottunk egy hosszabb pihenőt, körbesétáltuk a tavat. Ezután idegenvezetéssel megnéztük a Mohos-tőzeglápot. Az erdélyi emberek kedvességét bizonyítja, hogy mire kijöttünk a tőzeglápból, korábbi kérésünknek megfelelően a tónál sütöttek nekünk kürtőskalácsot, amit autóval fel is hoztak. A nap további részében Csíkszeredát és Csíksomlyót néztük meg. Végigmentünk a Kálvárián, bementünk a kegytemplomba. Este játék volt.

4. nap: Reggel fájó szívvel elköszöntünk a szállásadóktól, és indultunk a Békás-szoroshoz. Végigsétáltunk a szoroson, majd visszafelé megálltunk egy rövid időre a Gyilkos-tónál. Utunk ismét Kolozsvárra vezetett. Sajnos a hosszú út miatt csak kb. 2 óránk maradt este a város felfedezésére, Szállásunk ismét a Heltai Panzó volt.

5. nap: Az utolsó nap nagy része utazással telt, csak Nagyváradon volt kb. másfél óránk egy hosszabb sétára. Veszprémbe 19:30 körül érkeztünk, fáradtan, de tele élményekkel.

A tematikus útvonal összefoglalása:

Az egyes helyszínekhez kapcsolódóan beszéltünk szerzőkről és művekről, de az előkészítés és a feldolgozás-értékelés során foglalkoztunk általánosságban a határainkon túli magyar irodalom jelentőségével, lehetőségeivel. Előkészítés: Kányádi Sándor; Kolozsvár: Heltai Gáspár, a Magyar Színház és Mátyás király az irodalomban; Segesvár: Petőfi Sándor; Szent Anna-tó: a tó legendája; Csíksomlyó: a kegyhely legendája; Gyilkos-tó: a tó mondája; Nagyvárad: Ady Endre, Juhász Gyula;feldolgozás:Tamási Áron.

A kirándulás tapasztalatai:

Az utazáson való részvétel diákoknak és kísérőtanároknak egyformán nagy élmény volt. Erdély csodálatos tájait látva, településein barangolva megelevenedett előttünk mindaz, amiről irodalmi művekben olvastunk, történelemórákon hallottunk. Különösen meghatározó benyomást tett ránk a Kolozsvári Magyar Színházban látott előadás, Ibsen Nórájának kamaraszínházi feldolgozása.

Mindkét szálláson nagy szeretettel fogadtak bennünket, ahogy kirándulásainkon is kiemelkedő vendégszeretetet tapasztaltunk mindenki részéről.

A kirándulás vezérlő fonalát az irodalom adta. Amellett, hogy találkoztunk számos nagy író és költő (pl. Petőfi Sándor, Ady Endre, Tamási Áron, Kányádi Sándor) emlékeivel, nyomaival, megismerhettük a Szent Anna-tó és a Gyilkos-tó eredetének mondáját is.

Az ötnapos kirándulás során azt is megtapasztaltuk, mennyi mindenre nem elég még egy ilyen hosszú tanulmányút sem, így többségünk azzal az érzéssel tért haza, hogy valamilyen módon, például családi körben mindenképpen szeretne visszatérni Erdélybe, újból látni, amit most láttunk, és megnézni mindazt, amire most nem kerülhetett sor. Örülünk, hogy részt vehettünk a Határtalanul programban, nagyon hálásak vagyunk ezért a lehetőségért, és reméljük, hogy a jövőben más lovassys osztályok is részesülhetnek hasonló élményekben.

Videók

4. A kirándulás értékelő szakasza

Értékelő óra időpontja: 2022. 05. 06.

A projektet a diákokkal az azt követő első osztályfőnöki órán értékeltük. A visszajelzéseik nagyon pozitívak voltak, kritikát főleg a sok utazás, a kolozsvári szállás és a zsúfolt program, kevés szabadidő kapcsán fogalmaztak meg. Kértük, hogy egy Google Űrlap kitöltésével írásban is rögzítsék óra után a véleményüket, észrevételeiket, ezt végül 24-en tették meg. 

Nemzeti összetartozás – Határtalanul! tematikus nap – 2022.06.09.

A Lovassy László Gimnázium 2021/2022-es tanévében 9/Ny.A osztálya 2022. június 9-én tartotta meg a Nemzeti összetartozás – Határtalanul! tematikus napját.

Erre a napra a májusi Határtalanul kirándulásuk főbb állomáshelyeiről készített tematikus tablókat készítettek, melyeket aaz iskola földszintjén állítottak ki. A nap során az iskola többi osztálya osztályfőnöki, magyar nyelv és irodalom valamint történelem órákon nézték meg a tablókat, ahol mindig egy-egy 9/Ny.A-s diák tartott személyes tárlatvezetést.

Ezen a napon délután pedig az iskola ének termében tartottak élménybeszámolót az érdeklődő diákloknak, tanároknak. Az élménybeszámolóra készített prezentáció innen letölthető.

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával.

Veszprémi Tankerületi Központ
Share This