Oldal kiválasztása

Eduroam WIFI hozzáférés biztosítása minden iskolapolgárnak

1., Mi is az Eduroam?

Az Eduroam (Education Roaming) oktatási és kutatási intézmények nemzetközi szövetségének a szolgáltatása, amely lehetővé teszi a szövetség tagjainak felhasználói számára, hogy egy másik Eduroam szövetségbeli tag intézményébe ellátogatva ugyanazt a Wifi felhasználónevet és jelszót használják, mint amit a saját intézményükben használnának. Így az Eduroam szövetségi tagok felhasználóinak csak egyszer kell beállítaniuk a Wifi hozzáférést és utána minden Eduroam intézményben mindenféle beállítás és konfiguráció nélkül működik a Wifi hozzáférésük. (Ilyen Veszprémben a Pannon Egyetem A és B épülete, a Csermák Zeneiskola aulája … de sikerült már Párizsban és Londonban is csatlakozni a Lovassyban beállított azonosítóval az Eduroam hálózatához).

2., Hogyan lehet regisztrálni az Eduroamhoz?

A 2019/2020-as tanévtől minden beiratkozott 9/Ny-s diáknak a hozzáférés biztosítása automatikus. A felhasználói nevükről és jelszavukról emailben kapnak értesítést.

Ezek után a telefon/tablet/notebook csatlakoztatásához a következő 2 adatra lesz szükség:

Felhasználói név: username@lovassy-veszprem.edu.hu (username az egyedi azonosító, ami a levélben megírásra került) 
Jelszó: Ami a levélben megírásra került

3., Hogyan lehet csatlakozni az Eduroamhoz?

A csatlakozáshoz a következő leírások segíthetnek:

Windows operációs rendszert használó notebook esetén : Leírás 
(Tipp: mivel a rendszer használatához telepíteni kell egy programot, így a jelszó beállítása után az otthoni netet használva letölthető és beállítható a hozzáférés, majd következőben a csatlakozás az iskolában már automatikus lesz.)

Csatlakozás Android operációs rendszert használó telefonról, tabletről: Leírás FONTOS! 2023-tól a GetEduroam alkalmazást kell telepíteni!
(Tipp: mivel a rendszer használatához telepíteni kell egy applikációt és egy tanúsítványt, így a jelszó beállítása után az otthoni WIFI-t/Mobilnetet használva beállítható a hozzáférés, majd ezt követően a csatlakozás az iskolában már automatikus lesz.)

Csatlakozás Apple IOS operációs rendszert használó telefonról, tabletről: Leírás
(Tipp: mivel a rendszer használatához telepíteni kell egy tanúsítványt, így a jelszó beállítása után az otthoni WIFI-t/Mobilnetet használva beállítható a hozzáférés, majd ezt követően a csatlakozás az iskolában már automatikus lesz.)

Csatlakozás Windows 8.1 operációs rendszert használó telefonról, tabletről: Leírás
(Tipp: mivel a rendszer használatához nem kell semmit telepíteni, hanem csak a WIFI-t megfelelően paraméterezni, így a WIFI jó beállítása után a csatlakozás az iskolában már automatikus lesz.)

Az iskolainformatikus csak a jelszó beállításában segít, az adott eszköz beállításában nem!

4., Mikor szűnik meg a az Eduroam hozzáférés?

A tanulói jogviszony megszűnésekor a hozzáférés is megszűnik (de a legtöbb egyetem hasonlóan használható hozzáférést biztosít a beiratkozás után).

Share This