Oldal kiválasztása

Karácsony közeledtével a 11.C osztály diákjai az egymás ajándékozására szánt összeget a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány részére ajánlották fel.

Az alapítvány 2002 óta végzi Veszprém megyében, illetve a megyéből speciális centrumokba az újszülöttek, koraszülöttek mentését, évente 150-200 mentést. A megyében valamennyi beteg újszülött és koraszülött ellátása itt történik.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke – iskolánk volt diákja, dr. Tenk Tamás – az iskola vezetőjén keresztül így köszönte meg a gesztusokat:

„Megtisztelő, szívet melengető gesztusukat nagyon köszönjük, az adományozott összeg minden forintja a koraszülött ellátás, transzport jobbítását fogja szolgálni! Tisztelettel kérem, hogy köszönetünket továbbítsa az osztály felé! Egyúttal egy később egyeztetett időpontban szeretettel meghívom őket egy személyes koraszülött osztályos látogatásra, hogy munkánkat közelebbről is megismerhessék!”

——————————————————————————————————

„Tudod mit jelent az, hogy koraszülött? Ez a szó, azokra a kicsi babákra vonatkozik, akik hamarabb látják meg a napvilágot, mint társaik, akik kevesebb időt töltenek az anyaméhben, anyukájuk hasában, mint a többi baba. 

Átlagosan egy magzat, egy úton levő, de még meg nem született baba 40  hetet, azaz (több mint) 9 hónapot tölt az anyukája testében, akinek a szervezete, táplálja, óvja és védi őt, amíg megszületik. Szerencsés esetben a születendő gyermekeknek elég idejük van, hogy fejlődjenek, hogy erősek és kellőképpen nagyok legyenek. De, ha korábban érkeznek, akkor sok megpróbáltatás vár rájuk, orvosi vizsgálat, gyógyszer, hogy életben maradjanak. 

Az az újszülött, aki a 37. hét előtt jön a világra és a súlya nincsen 2,5 kg, koraszülöttnek számít és különleges bánásmódot igényel, mivel van, hogy a szervei még nem fejlődtek ki rendesen, és nem elég érett a különálló életre. 

Előfordul, hogy ezek a kicsik hosszú heteket töltenek intenzív osztályon, kórházban, hogy gyógyulhassanak és felkészüljenek a hazatérésre. Sok esetben születésük után is igényelnek fejlesztést igényelnek, speciális eszközöket, mert lassabban sajátítják el a dolgokat, mint akik időben születtek.”

(részlet Farkas Cs. Tekla: A koraszülöttekről c. írásából) 
 

Jónak lenni jó!

Share This