Oldal kiválasztása

A Lovassy László Gimnázium mint a Nemzeti Tudósképző Akadémia területi képzési központja, valamint az NTA szervezésében ebben a tanévben is számos érdekes, izgalmas, tanulságos programon vehettek részt iskolánk diákjai és a képzési központhoz tartozó környékbeli és győri gimnáziumok tanulói.

A rendezvényekről szóló beszámoló és a programokon készült képekből egy válogatás itt olvaható el illetve nézhető meg:

A 2023-2024-es tanév NTA-s rendezvényei

(a zárójelben az adott rendezvényen résztvevő diákok száma látható)

2023.10.03. – Az elmúlt nyáron 3 Szent-György diák vett részt az országos képzési központok által szervezett gyakorlatokon, és 1 diák a nyári kutatótáborban. Ők tartottak beszámolót az élményeikről. Utána az elválasztási eljárások elméleti hátterét ismerhették meg a diákok, majd papír és vékonyréteg kromatográfiás gyakorlatot végeztek. (21 diák)

2023.10.27. – „A tudományos esszéírás alapjai” című interaktív foglalkozáson megismerhették a résztvevők az esszéírás módszerét. (27 diák)

2023.12.08. – Skill laboros gyakorlat 11-12. osztályosoknak. Ebben a tanévben először adódott a lehetőség, hogy elmehettek a Szent-Györgyi diákok a Csolnoky Ferenc Kórházba. Az első alkalommal álalános tájékoztatást kaphattak a Skill labor módszereiről és lehetőségeiről. A későbbiekben tematikus programokon vehettek részt, Köszönet a szervezésért Dr. Bíber Kinga doktornőnek! (19 diák)

2023.12.08. –A diákok megismerkedtek az enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálatok (ELISA) módszer elméleti alapjaival s el is végeztek egy gyakorlatot.  A vizsgálat során egy specifikus Varicella-elleni antigént azonosítottak az ELISA módszerrel, és a kapott minták alapján meg kell állapítani, hogy a mintát adó személyek megfertőződtek-e a bárányhimlőt okozó Varicella zoster vírusával. Az előadásra a Lovassyban, a gyakorlatra a Pannon Egyetemen került sor. Köszönet az gyakorlat megvalósításáért Dr. Jankovics Hajnalkának! (16 diák)

2023. 12. 13-15. – „Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok XXI. Találkozójára” utazhatott 10 diák a Lovassyból. Az eseményen számos előadást hallgattak meg, laborlátogatásokon és kerekasztalbeszélgetéseken vettek részt. (10 diák)

2023. 12. 13. – Iskolánkba látogatott Randy Schekman Nobel-díjas biokémikus és a felesége. Nagy érdeklődéssel vettek részt Szent-Györgyi diákok laboratóriumi gyakorlatán, majd kötetlen beszélgetést folytattak a tanulókkal, végül megtekintették a Karikó Katalin életútját s elismeréseit bemutató vándorkiállítást. (24 + 40 diák)

2024.01.19. – Skill laboros gyakorlat 11-12. osztályosoknak. A téma: aneszteziológia – a Skill- laborban volt lehetősége a diákoknak kipróbálni a műtéti altatásoknál alkalmazott eljárásokat, illetve ellátogattak az intenzív osztályra. (16 diák)

2024.01.23. – „A biológus paprikás krumplija” elnevezésű gyakorlatot a 9. osztályosok számára szerveztük. Egy ismert magyar étel összetevőit vizsgáltuk biológus szemszögből. A fénymikroszkóp és a sztereomikroszkóp használatának alapjait ismerték meg, mikroszkópi technikákat sajátítottak el a résztvevők, biokémiai vizsgálatokat végeztek. (19 diák)

2024.02.27. – Skill labor – sebészet: a Skill laborban gyakorolhatták a diákok a sebészeti varrást, majd bemehettek a műtőkbe, és láthattak igazi műtéteket is. (15 diák)

2024.03.05. – „Lambda fág DNS restrikciós hasítása és analízise” című laborgyakorlatot 10., 11. és 12. osztályos tanulóknak szerveztük meg. A gyakorlatot megelőző elméleti alapozás során bemutatásra került a molekuláris biológiai vizsgálatok gyakran használt alanya, a lambda fág, és megismerhették a gyakorlat lépéseit, az eljárás módszereit. Utána következett a gyakorlat, melynek során restrikciós enzimekkel hasították a fág DNS-ét, majd a kapott mintákat gélelektroforézissel választották szét.  (14 diák)

2024.03.22. – Skill laboros gyakorlat 11-12. osztályosoknak. A radiológia volt a téma. A gyakorlat során a Skill laborban végeztek a tanulók UH vizsgálatot, ezen kívül megtekinthettek  MR, Rtg és CT vizsgálatokat, illetve megismerkedhettek azzal, hogy a 3D nyomtatás hogyan segítheti az orvosok munkáját. (10 diák)

2024.03.26. – „In vitro sejtkultúra rendszerek a kardiometabolikus betegségek kutatásában” címmel Dr. Görbe Anikó (Semmelweis egyetem) nagysikerű interaktív előadást tartott 10-11-12. osztályosoknak. (27 diák)

2024.03.26. – Az egyik legsikeresebb gyakorlatra került sor: sertés szívet boncolhattak a résztvevők, elsajátították a bonceszközök használatát, megismerték a szív felépítését és működését (24 diák)

2024.04.09. – A nagy érdeklődésre való tekintettel megismételtük a Lambda fág DNS restrikciós hasítása és analízise laborgyakorlatot. (másik 11 diák)

2024.04.14-15. – „Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXII. találkozójára” utazott 5 lovassys diák. A konferencián 10. osztályos diákok vettek részt – előadásokat hallgattak meg, laborgyakorlatokon, kerekasztalbeszélgetéseken vettek részt. (5 diák)

2024.04.26. – Látogatás a Charles River Laboratories Hungary Kft. laboratóriumaiban. A laborlátogatások előtti beszélgetésen megtudhatták a diákok, hogy miért nélkülözhetetlenek az állatkísérletek a biológiai és gyógyszerkutatásokban, majd többek között a szövettani metszetek készítésének lépéseit ismerhették meg, részt vehettek patkányboncoláson. (14 diák)

2024.05.23. – Skill laboros gyakorlat 11-12. osztályosoknak – patológia. A diákok megtekintettek egy boncolást, majd patológiás szöveteket vizsgáltak (12 diák)

Látható a beszámolóból, hogy változatos, izgalmas, tartalmas programokon vehettek részt ebben a tanévben is a Szent-Györgyi diákok. Nagyszerű lehetőség ez a biológia iránt érdeklődő gimnazistáknak! A tehetséggondozó programoknak köszönhetően gyarapszik a diákok tudása, megismerhetik a biológiai kutatások módszereit, valamint segítséget kaphatnak a pályaválasztásukhoz is. Jövőre is folytatjuk, újabb, jobbnál jobb programokkal!

Veszprém, 2024. július 1.

Dr. Szalainé Tóth Tünde
Szent-Györgyi vezetőtanár

Share This