Oldal kiválasztása

November 10-12-én már 19. alkalommal került megrendezésre  a Nemzeti Tudósképző Akadémia által szervezett Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója elnevezésű konferencia.

Mivel iskolánk  az NTA bázisiskolája, ezért diákjaink rendszeres résztvevői ezeknek az élményekben gazdag szegedi eseményeknek. Idén Fodor Virág, Kis-Tamás Emma, Balogh Marcell (11. A) , valamint Nemes Réka és Schofhauser Lia (11. B) tanulók utaztak a rendezvényre.

A diákok beszámolója itt olvasható:

Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok XIX. Találkozója

November 10-12-én részt vettünk a Nemzeti Tudósképző Akadémia által szervezett Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója elnevezésű konferencián. A három napos esemény Szegeden került megrendezésre, és a program főbb céljai a Szegedi Egyetem bemutatása, a tudás szélesbítése, továbbtanulási tippek, jótanácsok adása, más országrészekről érkező, hasonló érdeklődési körrel rendelkező diákok egymással megismertetése, egyetemi karok bemutatása angol nyelvű előadások során, és nem utolsó sorban életreszóló élmények szerzése a diákoknak.

Az utazásunk nagyon kényelmes volt, hiszen a Veszprémi Tankerületi Központ kisbuszával utaztunk, „háztól házig”.

Szállásunk nem messze, körül-belül 15 perc gyaloglásra volt a program helyszíneitől, sétáink alatt így megcsodálhattuk Szegedet, nem csak napfényben, de esti szépségében is. Szállásunk a megfelelő kényelem mellett kiváló étkezést biztosított, éttermében rengeteg finomsággal szolgáltak.

A péntek délelőtt a Nobel-díjra esélyes Roska Botond professzor előadásával kezdődött, ahol a neurobiológus ismertette velünk, miként sikerült neki és kutatócsapatának részlegesen visszahozni egy teljesen vak ember látását, a retina gyógyításával. Lehetőségünk volt feltenni ezzel kapcsolatos kérdéseinket az előadás után.

A következő előadásokat egyetemi hallgatók tartották. Bár az angol nyelv néha akadályt jelentett a megértésben, mindannyiunknak meglett a maga kedvence: volt, akit a hamis félelmi memória hippokampális neuronokkal való kialakítása érdekelt, míg mást az élesztők evolúciója ragadott meg jobban. A kávészünetekkel tűzdelt program következő stációja a kerekasztal beszélgetés volt, ahol 10-12 fős csapatokba lettünk osztva és egyetemi hallgatókkal beszélgettünk. Délután mentorok előadásai következtek, szintén angolul.

Ezek után került sor a plenáris ülésre, a NTA vezetőivel, ennek keretén belül öröm volt nézni, ahogy a Szent-Györgyi vezető tanárokat, így a mi Dr. Szalainé Tóth Tünde tanárnőnket is a színpadra hívták, ahol kezet fogott Roska Botonddal, majd megköszönték eddigi munkáját és tiszteletre méltó kitartását.

Az egész napi rendezvénysorozatot a gálaest koronázta meg, egy színvonalas vacsorával és egy kultúrműsorral, ahol az Európa-szerte elismert Vivat Bacchus zenekar színezte a hangulatot. Még a koncert után is hosszú beszélgetések, heves viták (a legjobb értelemben) folytak a selyemterítős, hosszú asztaloknál.

Másnap a Sebészeti Műtéttani Intézetet látogattuk meg, ahol először egy szegedi hallgató tartott nekünk bemutatót helyszínről, a speciális eszközökről és az ott zajló munkáról, bepillantást nyújtott egy kutatóorvosnak készülő egyetemista mindennapjaiba. Ezután két, nem szokványos kísérletnek lehettünk szemtanúi: egy szervezet (itt éppen egy patkány) metántermelését és a mitokondriumok oxigén felhasználását vizsgáltuk.

Köszönjük a szervezőknek, biológiatanárunknak és a Veszprémi Tankerületi Központnak, hogy részt vehettünk ezen a különleges élményekben gazdag szegedi rendezvényen.

Virág, Emma, Lia, Réka és Marcell

 

Share This